27 Nisan 2020 Pazartesi

ISO 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sisteminin Bir Meşrubat Fabrikasına Uygulaması

Selcen KOÇEL tarafından hazırlanmış olan " ISO 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sisteminin Bir Meşrubat Fabrikasına Uygulaması  " konulu Çevre Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.  Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.


ÖZET:


İş Sağlığı ve Güvenliği, teknolojik gelişmeler nedeniyle, gün geçtikçe gelişen çalışma hayatının öncelikli konusu haline gelmiştir. Çünkü iş gücünü oluşturan ve üretim faaliyetlerinin en önemli unsuru olan insan, çalıştığı ortam koşullarının etkisi altındadır. Bu çalışmanın amacı; iş yerlerinde sağlığın ve güvenliğin sağlanmasının gereğini ortaya koymak, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sisteminin uluslararası platformda karşılığı olan OHSAS'ı tanıtmak ve bu standarda sahip bir işletme örneği ile standardı uygulama yönüyle incelemektir. Unutulmamalıdır ki, bir ülkenin en önemli zenginlik kaynağı insan gücüdür. Ve insan gücünün en uygun şekilde değerlendirilebilmesi de İş Sağlığı ve Güvenliği' ne bağlıdır. Çevre Kanunu’nda yer alan; "herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı vardır" ibaresi aynı zamanda "her çalışanın sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışabilmeye hakkı" oluşunun bir ifadesidir. İnsan unsurunun her şeyden değerli olduğu unutulmamalı, her türlü faaliyet bu yolda yönlendirilmelidir.


ABSTRACT:

Occupational Safety and Health has been the primary subject in the contemporary business life due to the technological developments. Man, who is the most important component of the production activities as the working power, is subject to the effects under the conditions of his working environment. This study aims to reveal the necessity of safety and health in the places of employment, to present OHSAS, which is the Management System of Occupational Safety and Health in international labor standards, and to examine it through a business enterprise sample having the standards. It is important to highlight that the most important source of wealth in a country is work power and Occupational Safety and Health maintains to utilize this work power at the highest rate. The phrase "Every human being has the right to live in a healthy environment" in the Law of Environment also suggests that "every worker has the right to work in a safe and healthy environment". It should be remembered that a man's life is valuable than anything and every activity should be organized on behalf of man.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder