Dağhan ÇELEBİ tarafından hazırlanmış olan " Endüstriyel
Mutfaklarda İş Güvenliği Risk Değerlendirmesi " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
ÖZET:
Endüstriyel
mutfaklarda çalışan personelin acil durum yönetimi ve risk analizi çalışmaları
ile ilgili farkındalıklarının belirlenmesi amacıyla çalışanlarla anket
çalışması yapılarak sonuçlar yorumlanmaya çalışılmıştır. Yine bu çalışma
kapsamında 5 Yıldızlı bir turizm otelinin tüm mutfaklarını kapsayan Risk
Analizi yapılmıştır.
Ankette
450 mutfak çalışanına risk analizi ve acil durum yönetimi ile ilgili 3 bölümden
oluşan toplam 51 soru sorulmuştur. Bu sorulardan birinci bölümü oluşturan 21
soru çalışanların iş kazaları ve farkındalıkların tespiti amacı ile
hazırlanmıştır. İkinci bölümü oluşturan 17 soru Eğitim, İş Sağlığı Güvenliği
Politikaları ve Kişisel Koruyucu Donanımı (KKD) kullanımının tespiti için
hazırlanmış olup üçüncü bölümü oluşturan 13 soruda ise çalışanların bireysel önceliklerinin
tespiti için hazırlanmıştır. Hazırlanan bu sorular anket yapılan kişilere
yöneltilmeden önce alanlarında uzman kişilere okutulup onlarında yorumları göz
önünde bulundurularak seçilmişlerdir.
Anket
katılımcılarının heterojen bir çalışma kümesi oluşturması açısından yaş, eğitim
durumları, cinsiyet ve çalıştıkları kurum gibi parametreler göz önünde
bulundurularak seçilmişlerdir. Anket sonuçlarının çözümlenmesi ile
katılımcıların çok büyük çoğunluğunun risk analizi ve kurumlarının İSG
politikaları ile ilgili bilgiye sahip olmamaların yanında mesleklerinin acil
durum gerektiren ve tehlike sınıflamasında üst sıralarda olduğunu bilmedikleri
sonucu ortaya çıkmıştır. Ayrıca genel kanı olarak iş kazalarının önlenmesinde
eğitimden ziyade en son tedbir olarak alınması gereken KKD kullanımını ilk
sıralarda olduğu sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlar değerlendirildiğinde
endüstriyel mutfaklarda çalışan personellerin iş sağlığı ve güvenliğinin
yanında acil durum yönetimi alanında ilgili meslek kuruluşları, sivil toplum
kuruluşları ve üniversitelerle birlikte eğitim programlarının oluşturularak
çalışanların farkındalıklarının artırılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
ABSTRACT:
In
order to determine the awareness of personnel working in industrial kitchens
about emergency management and risk analysis studies, a survey was conducted
with the employees and the results were interpreted. Within the scope of this
study, risk analysis covering all kitchens of a 5-star tourism hotel was
conducted.
In
the questionnaire, a total of 51 questions consisting of 3 sections about 450
kitchen workers risk analysis and emergency management were asked. The 21
questions constituting the first part of these questions were prepared with the
aim of finding out the work accidents and awareness of employees. The 17
questions constituting the second part were prepared for the determination of
the use of Occupational Health and Safety Policies and Personal Protective
Equipment (PPE), and 13 questions constituting the third part were prepared for
the determination of employees' individual priorities. These questions were
chosen by the experts in their field before being directed to the surveyed
persons and taking their comments into consideration.
Survey
participants were selected by considering the parameters such as age, education
status, gender, and institution of study in terms of creating a heterogeneous
study set. The analysis of the survey results revealed that the vast majority
of participants did not have knowledge of risk analysis and institutions' OSH
policies, but also did not know that their occupation was in an emergency and
in the upper echelons of danger classification. Also, as a general conclusion,
the prevention of occupational accidents was the first order of use of PPE
which should be taken as the last measure in education. When these results are
evaluated, it has been concluded that employees' awareness should be increased
by creating training programs in the field of emergency management besides occupational
health and safety of the personnel working in industrial kitchens, along with
related professional organizations, non-governmental organizations and
universities.
Dosya Linki: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=hcgrYffRbz0Z44UJEuLtwZMQ1ddZVSKpMmDflO0ZOvY3CsOwlZeKhL3-i9bXdLbL
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder