25 Nisan 2020 Cumartesi

İçme Suyu Arıtma Tesisinde Tehlikelerin, Risklerin Belirlenmesi ve Risk Değerlendirmesi

Ozan Deniz KILINÇ tarafından hazırlanmış olan " İçme Suyu Arıtma Tesisinde Tehlikelerin, Risklerin Belirlenmesi ve Risk Değerlendirmesi " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.


ÖZET:

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında 31 Ocak 2013’ten itibaren tüm işyerlerine risk değerlendirmesi yapma zorunluluğu getirilmiştir. Bu uygulamaya yönelik akademik çalışmalara katkı sağlamak amacıyla iş sağlığı ve güvenliği temel konuları incelenip örnek bir risk değerlendirme uygulaması gerçekleştirilmiştir.
İçme suyu arıtma tesislerinde iş sağlığı ve güvenliğine yönelik tehlikeler ve riskler belirlenerek hazırlanan bu risk değerlendirme çalışmasında Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi Hacıbaba İçme Suyu Arıtma Tesisi ele alınmıştır. Saha çalışmaları ve bütün bölümler incelenerek hangi bölümde hangi tehlikelerin bulunduğu ve bu tehlikelerin nasıl ortadan kaldırılacağı veya en aza indirgeneceği tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmalar sırasında yasal mevzuat temel alınıp ulaşılan sonuçlara yönelik öneriler dile getirilmiştir. Hazırlanan risk değerlendirmesi tablosunda Fine-Kinney metodu uygulanmıştır. Kullanılan bu metotta belirlenen tehlike ve riskler karşısında alınması gereken önlemler ayrıntılı bir şekilde belirtilmiştir.
İçme suyu arıtma tesislerinde iş sağlığı ve güvenliğine yönelik çalışmaların, tesiste arıtılıp şebekeden musluğa kadar gelen suda aranan kalite kadar önemli olduğuna dikkat çekilmiştir.


ABSTRACT:

Under the Law on Occupational Health and Safety No: 6331, since January 31, 2013, all workplaces have been imposed to perform a risk assessment. In this study, with the aim of contributing to the academic studies concerning this application, we analyze fundamental issues of occupational health and safety, and perform an application of risk assessment.
In this study of risk assessment, which is prepared by determining the dangers and deal with Gaziantep Water and Sewerage Administration Hacıbaba Drinking Water Treatment Plant. By the fieldworks, all departments which dangers lie and how to abolish these dangers or to reduce them to a minimum. During this observation, on the basis of legal regulations, certain proposals are stated regarding the conclusions reached. In the table of risk assessment, Fine-Kinney method is employed. We state the precautions required against those dangers and risks, which are established within the framework of this method.
It is remarked that the studies concerning occupational health and safety in the drinkin water treatment plants are as necessary as the quality of water refined in the plant and running from the tap.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder