Emrah KALCIK tarafından hazırlanmış olan " Turizm
Sektörünü Temsilen, Otellerde İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürünün
Yerleşikliğinin İstatiksel Yöntemlerle Analizi " konulu Su Ürünleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
Turizm
sektöründeki genişleme ile bu sektörde yer alan otel işletmeleri ve bu
işletmeler bünyesinde çalıştırılan personel sayısı bakımından önemli bir artış
vardır. Otel işletmelerinde yer alan personeller ergonomik, psikososyal
faktörler ve olumsuz çalışma şartları ile karşı karşıya kalmaktadırlar.
Sektörün
işgücü özelliklerine bakıldığında, otel işlerinin çoğunun "mavi
yakalılar" tarafından yapılan işler olduğu görülmektedir ve bu işler için
düşük düzeyde eğitim yeterlidir. Çalışmanın amacı, ise turizm otellerindeki iş
sağlığı ve güvenliği kültürünün yerleşikliğini tespit etmektir.
Araştırma
sadece otellerinde çalışan 250 kişi ile sınırlı tutulmuştur. Ayrıca araştırma
sonuçları da genellememiş (diğer turizm bölgelerinde uygulanmadığı için),
sadece bu çalışma ile sınırlı tutulmuştur. Araştırmanın evrenini 5 yıldızlı
otellerde çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise Gaziantep
ilinde bulunan 5 yıldızlı otellerdeki çalışanlardan ulaşılabilen 270 kişi
olarak belirlenmiştir. Fakat anketlerden 20'sinde cevaplar olmamasından dolayı
çalışmaya dâhil edilmemiştir. Toplamda 250 anket geçerli sayılmıştır.
Araştırma
probleminin çözümlenebilmesi için ihtiyaç duyulan, çalışanların görüşlerine
ilişkin verilerin toplanmasında anket tekniği kullanılmıştır. Anket 19 soruluk
bir form şeklinde düzenlenmiştir. Ankette katılımcıların demografik
özeliklerini, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili görüşlerini anlamaya yönelik
soruları içermektedir. Demografik özelliklerle ilgili olarak çalışanların
cinsiyeti, yaşı, eğitim düzeyi, aylık geliri, bulunduğu bölge anlamaya yönelik
sorular sorulmuştur. Genel görüş kısmında çalışanların İSG ile ilgili genel
sorular sorulmuş ve alınan cevaplar incelenmiştir. Araştırma kapsamında elde
edilen veriler araştırma amacı doğrultusunda ilgili nicel analiz teknikleri
kullanılarak değerlendirilmiştir.
ABSTRACT:
With
the growth in this sector operating in the tourism sector, the hotel business
and increasing the number of personnel employed. Employees in the hotel
industry ergonomic, Psychosocial factors and adverse working conditions are
encountered the characteristics of the sector workforce, most of the hotel
business "blue collar" is conducted by and for these things it is
observed that low-level training is sufficient. The aim of this study is to
determine the occupational health and safety yerlesiklig of Culture tourism in
hotels.
The
research was limited to only 250 people who work in the hotel. The research
results also genellemem (has been applied in other tourism areas), this study
was limited to only. The population of the study comprise of employees in 5
star hotels. The sample of the study in the province of Gaziantep is located in
5-star hotels which can be reached from 270 employees as the person has been
identified. The answers of the survey but were not included due to the lack of
for 20th. In the current survey a total of 250 were counted.
Research
problem needed to be resolved, the employees in the collection of data on the
opinions of the survey technique was used. The survey questions are arranged in
a form of 19. Demographic characteristics of the survey participants, includes
questions regarding to understand the views of occupational health and safety.
Demographic characteristics of employees in relation to gender, age, education
level, monthly income, region were asked questions to understand. The general
opinion of the employees regarding OHS in the portion asked general questions
and the responses were investigated. The scope of the research the purpose of
research relevant data obtained were analyzed using quantitative analysis
techniques
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder