27 Nisan 2020 Pazartesi

Bir Çikolata Fabrikasında OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Standardının Uygulanması

Yılmaz ŞENOĞUL tarafından hazırlanmış olan " Bir Çikolata Fabrikasında OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Standardının Uygulanması " konulu Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.

ÖZET:


Ülkemizde 1970'lerde başlayan çikolata üretimi 1980'den sonraki gümrük düzenlemeleri ve hammadde temini konusundaki sıkıntıların giderilmesinin ardından hızla büyümüştür. Günümüzde 899 işyeri sayısı ve 20.176 çalışanı ile çikolata sektörü Türk gıda sektörünün önde gelen dallarından olmuştur. Artan teknolojik gelişmeler ile birlikte çalışanların karşılaştığı tehlikeler de artmıştır. Çikolata sektöründe çalışanlar da bu tehlikeler ile karşı karşıya kalmışlardır. Bu tehlikelerden korunmak hem çalışanların güvenliği ve sağlığı hem de çikolata üretiminin sürekliliği açısından büyük önem arz etmektedir. Bu tez kapsamında bir çikolata fabrikası konu hakkında incelenmiş olup, OHSAS 18001 standardının işletmede kurulumu sağlanmıştır. Çikolata üretimi, endüstrisi ve tarihi hakkında bilgilere yer verilmiştir. Risk yönetimi ve analizi konusunda yöntemler değerlendirilmiştir. Ayrıca Birleşmiş Milletler Çalışma Örgütü (ILO), Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı (EU-OSHA), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın konu ile ilgili görüşlerine ve çikolata sektörü üzerinde konuyla ilgili istatistiklere yer verilmiştir. İş kazalarının boyutu ve üretime etkileri, OHSAS 18001 standardının uygulanması konusunda ulusal ve uluslararası görüşlere yer verilmiştir.


ABSTRACT:

The manufacturing of chocolate began in the 1970s in our country. After the 1980s, it has grown rapidly with resolving the problems on the customs regulations and supply of raw materials. Today, chocolate industry is one of the leading branches of the Turkish food industry with 899 workplaces and 20.176 workers. Because of technological advances, the hazards faced by workers have also increased. The workers in the chocolate industry encountered this hazards. Avoiding this hazards is of the utmost importance for the health and safety of workers and continuity of chocolate manufacturing. In this thesis, a chocolate factory was examined and OHSAS 18001 standard has been established in the factory. Information about the manufacturing of chocolate, chocolate industry and history of chocolate were given. Methods for risk management and analysis were analysed. In addition, opinions of International Labour Organization (ILO), Safety and Health at Work (EU-OSHA), Ministry of Labour and Social Security (ÇSGB), Ministry of Food Agriculture and Livestock (GTHB) and statistics about chocolate industry were given. National and international opinions about size of the work accidents and production effects and on the implementation of OHSAS 18001 were given.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder