Suzan YANIK tarafından hazırlanmış olan " Dondurulmuş
Gıda Üretimi Yapan Firmalarda İş Güvenliği: Çanakkale İlinde Bir Uygulama " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
Gıda
ürünleri imalat sektörü, ticari hacmi düşünülecek olursa bugün dünyadaki en
büyük sektörlerden birisidir. Ülkemizde uygulanmakta olan mevzuatta gıda
maddesi; "Tütün ve sadece ilaç olarak kullanılanlar hariç olmak üzere,
içkiler ve sakızlar ile hazırlama ve işleme gereği kullanılan maddeler dahil,
insanlar tarafından yenilen ve/veya içilen ham, yarı mamul veya mamul her türlü
madde" olarak tanımlanmıştır. İş sağlığı ve güvenliğinin temel amacı, önce
çalışanı korumaktır. "Önlemek ödemekten ucuz ve insancıldır" ilkesi
ile hareket eden iş sağlığı ve güvenliği, yeni yüzyılda en önemli ve en dinamik
sistemlerinden biridir. Bu çalışmada, Dondurulmuş Gıda Ürünleri İmalatı Sektörü,
İş Sağlığı ve Güvenliği açısından incelenmiştir. Örnek bir etüt çalışması
olması amacıyla Çanakkale'de bulunan dondurulmuş meyve sebze üretimi yapan bir
tesis seçilip tesis içindeki tüm alanlar değerlendirilmiştir. Ayrıca önleyici
tedbirlerden detaylı olarak bahsedilip, değerlendirilen sonuçlar ile işletmede
can güvenliğinin sağlanması, maddi kayıpların, iş kazalarının, meslek
hastalıklarının önlenmesine ve hatta ortadan kaldırılmasına yönelik gerekli
adımların atılmasına imkân sağlanması hedeflenmiştir.
ABSTRACT:
Frozen
food products manifacturing industry is one of the largest sectors in the World
today if commercial volume is to be considered. Food legislation is being
applied in our country; is defined food as “All kinds of raw, semi-finished or
finished goods which are consumed and / or consumed by people, except tobacco
and substances used only for medicine, including drinks and gums and materials
used for preparation and processing”. The main aim of occupational health and
safety is to protect the employee first. Occupational health and safetywhich is
motivated by the “Prevent is cheaper and humane than to pay” principle, is one
of the most important and dynamic systems in the new century. In this study,
the Frozen Food Products Manufacturing industry has been examined in terms of
Occupational Health and Safety. In order to have a sample study, a facility
which produces frozen fruit and vegetables in Canakkale was selected and all
the sites within the plant were evaluated. In addition, precaution measures are
mentioned in detail and it is aimed to provide the opportunity to take
necessary steps to prevent the loss of material losses, occupational accidents,
occupational diseases and even to eliminate occupational diseases and safety
Dosya Linki: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=fS4sqEZr79C_n60Rk6MjFWCQqWkyL7oqIlYxVKelbmW45zUvpsowdIDPRmnRqzo6
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder