26 Nisan 2020 Pazar

Dondurulmuş Gıda Üretimi Yapan Firmalarda İş Güvenliği: Çanakkale İlinde Bir Uygulama

Suzan YANIK tarafından hazırlanmış olan " Dondurulmuş Gıda Üretimi Yapan Firmalarda İş Güvenliği: Çanakkale İlinde Bir Uygulama " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.

ÖZET:


Gıda ürünleri imalat sektörü, ticari hacmi düşünülecek olursa bugün dünyadaki en büyük sektörlerden birisidir. Ülkemizde uygulanmakta olan mevzuatta gıda maddesi; "Tütün ve sadece ilaç olarak kullanılanlar hariç olmak üzere, içkiler ve sakızlar ile hazırlama ve işleme gereği kullanılan maddeler dahil, insanlar tarafından yenilen ve/veya içilen ham, yarı mamul veya mamul her türlü madde" olarak tanımlanmıştır. İş sağlığı ve güvenliğinin temel amacı, önce çalışanı korumaktır. "Önlemek ödemekten ucuz ve insancıldır" ilkesi ile hareket eden iş sağlığı ve güvenliği, yeni yüzyılda en önemli ve en dinamik sistemlerinden biridir. Bu çalışmada, Dondurulmuş Gıda Ürünleri İmalatı Sektörü, İş Sağlığı ve Güvenliği açısından incelenmiştir. Örnek bir etüt çalışması olması amacıyla Çanakkale'de bulunan dondurulmuş meyve sebze üretimi yapan bir tesis seçilip tesis içindeki tüm alanlar değerlendirilmiştir. Ayrıca önleyici tedbirlerden detaylı olarak bahsedilip, değerlendirilen sonuçlar ile işletmede can güvenliğinin sağlanması, maddi kayıpların, iş kazalarının, meslek hastalıklarının önlenmesine ve hatta ortadan kaldırılmasına yönelik gerekli adımların atılmasına imkân sağlanması hedeflenmiştir.


ABSTRACT:

Frozen food products manifacturing industry is one of the largest sectors in the World today if commercial volume is to be considered. Food legislation is being applied in our country; is defined food as “All kinds of raw, semi-finished or finished goods which are consumed and / or consumed by people, except tobacco and substances used only for medicine, including drinks and gums and materials used for preparation and processing”. The main aim of occupational health and safety is to protect the employee first. Occupational health and safetywhich is motivated by the “Prevent is cheaper and humane than to pay” principle, is one of the most important and dynamic systems in the new century. In this study, the Frozen Food Products Manufacturing industry has been examined in terms of Occupational Health and Safety. In order to have a sample study, a facility which produces frozen fruit and vegetables in Canakkale was selected and all the sites within the plant were evaluated. In addition, precaution measures are mentioned in detail and it is aimed to provide the opportunity to take necessary steps to prevent the loss of material losses, occupational accidents, occupational diseases and even to eliminate occupational diseases and safety



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder