Mustafa ÇAKIR tarafından hazırlanmış olan " Bir
Beyaz Et Entegre Üretim Tesisinde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları ve
Çalışanların Sağlık Sorunları " konulu Halk Sağlığı Anabilim Dalı Doktora tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
ÖZET:
ABSTRACT:
Kümes
hayvanlarının işlenmesi biyoloji, kimya, mühendislik, pazarlama ve ekonominin
karmaşık bir kombinasyonudur. Kümes hayvanları işlemesinin ana amacı insan
gıdası üretmektir. Kanatlı hayvan etinin birçok ülkede popülaritesi artmıştır ve
tüm dünyada tüketilmektedir. Bu artan tüketimin nedenleri arasında ürünlerin
fiyatının görece düşük olması, kümes hayvanlarının hızlı büyüme oranı, etin
yüksek besin değeri ve birçok yeni ileri işlenmiş ürünlerin kullanıma
sunulmasıdır. Genel olarak, kanatlı sektörü son 50 yılda önemli ölçüde
değişmiştir. Kümes hayvanı işleme sektöründe birçok ciddi sağlık ve güvenlik
tehlikeleri vardır. Bu tehlikeler; gürültü, tehlikeli ekipman, kaygan zemin,
kas-iskelet sistemini zorlayıcı hareketler ve zararlı kimyasalları içerir. Kas
iskelet sistemi rahatsızlıkları kümes hayvanları işleme endüstrisinde
çalışanlar arasında yaygın olmaya devam etmektedir ve özellikle endişe
edicidir.
Tavukçuluk
sektöründe çalışanların çalışma ortamları, ortamdaki tehlikeler ve bunlara yönelik
alınan önlemler ile çalışanların sağlık sorunlarını belirlemeye yönelik
çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu çalışmada Beyaz Et Entegre Üretim Tesisi
Çalışanlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamalarının ve Sağlık Sorunlarının
saptanması amaçlanmaktadır.
Çalışma
tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Bolu'da bulunan beyaz et entegre üretim
tesisinde çalışanlar üzerinde yürütülmüştür. Araştırma kapsamında 625 kişiye
ulaşılmıştır. Araştırmada veri kaynağı olarak ''Beyaz Et Entegre Üretim Tesisi
Çalışanlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları ve Sağlık Sorunları'' anket
formu kullanılmıştır. Anket formu araştırmacı tarafından Nisan-Haziran 2016
tarihleri arasında çalışanlara dağıtılarak doldurulmaları sağlanarak
toplanmıştır. Araştırmanın etik kurul izni alınmıştır. İstatistiksel analiz
olarak, tanımlayıcı bulgular kısmında kategorik değişkenler sayı, yüzde ve
sürekli değişkenler ise ortalama ± standart sapma ve ortanca (en küçük, en
büyük değer) ile sunulmuştur. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında Pearson
Ki-Kare testi ve Yates Düzeltmeli Ki-Kare testi; ölçümle belirtilen
değişkenlerin Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi kullanılmıştır.
Katılımcıların % 59,5'i kadın, % 81,9'u evli olup; yaşları ortalaması
38,1±7,1'dir. İncelenenlerin % 43,6'sının vücut kitle indeksi 18,5-24,9, %
40,8'inin ise 25-29,9 arasındadır. Çalışanların % 60,6'sı ilkokul, % 21,0'i
lise mezunu olup; % 96,2'si işçi olarak çalışmaktadır. Katılımcıların %
16,8'inin kronik hastalığı olduğu, % 17,5'inin ise düzenli ilaç kullandığı
saptanmıştır. Çalışanların % 78,7'si ekonomik düzeyini orta, % 10,7'si ise kötü
olarak belirtmiştir. Araştırmaya katılanların % 50,3'ünün belinde, % 39,4'ünün
boynunda, % 37,6'sının el/el bileğinde, % 37,5'inin omzunda son bir yılda ağrı
olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılanların % 71,3'ü çalışma ortamında kayma,
takılma ve düşme riskleriyle karşılaştığını, bunların % 84,9'u koruyucu
önlemler alındığını belirtmiştir.
Erkeklerin
fiziksel sağlık skoru daha yüksek saptanmıştır. Kronik hastalığı olanların ve
sürekli ilaç kullananların fiziksel ve mental sağlık skorları daha düşük
saptanmıştır. Gürültülü ortamda çalışanların ve çalışma ortamında toza maruz
kalanların fiziksel sağlık skoru daha düşük saptanmıştır. Çalışma ortamında
kayma, takılma ve düşme sonucu yaralanma riskleri varsa bunlara yönelik
koruyucu önlemler alınan ve yük kaldırması, indirmesi, itmesi, çekmesi,
taşıması veya hareket ettirmesi ile ilgili koruyucu uygulamalar bulunan
yerlerde çalışanların fiziksel ve mental sağlık skorları daha yüksek
saptanmıştır. Kadınların son bir yılda ve çalışma süresi boyunca daha fazla iş
kazası geçirdiği saptanmıştır. Kronik hastalığı olanların ve sürekli ilaç
kullananların çalışma süresi boyunca daha fazla iş kazası geçirdiği
saptanmıştır.
Çalışma ortamındaki kayma, takılma ve düşme
olasılıklarına karşı zeminlerin sürekli temizlenerek kuru olmasının sağlanması
ve çalışanların ayakkabıların kolay kaymayan ayakkabı olması önerilmektedir.
Ayrıca çalışanların kas iskelet sistemi sorunlarına karşı vücut pozisyonlarına
dikkat etmesi, düzenli egzersiz yapması ve ani hareketlerden kaçınması ve
çalışma ortamıyla çalışanın ergonomik açıdan uyumunun sağlanması
önerilmektedir.ABSTRACT:
Processing
of poultry is a combination of biology, chemistry, engineering, marketing and
economy. Main purpose of processing the poultry is to produce human food.
Poultry meat has become popular in many countries and has been consumed
worldwide. Main causes of this increasing consumption are the relatively low
prices, high growing rate of poultry, high nutritional value of meat and many
advanced processed products in the market. Generally, poultry sector has been
changed significantly in last 50 years. There are major health and security
issues in poultry sector. These issues include noise, dangerous equipment,
slippery floors, compulsive movements of the musculoskeletal system and
hazardous chemicals. Especially musculoskeletal system disorders are prevalent
in industry workers and it is a worrying situation.
In
the poultry sector, there is need to work on the standards of working
environment, risk factors, its related precautions and health issues of the
employees. In this study, it has been aimed at determining the practices of
Occupational Health Safety and Health Problems in Integrated Poultry Production
Facility.
It
is a complementary kind of study. It has been conducted upon the employees of
the poultry integrated production facility. For this study 625 people have been
reached. As for the data source, the survey of Occupational Health Safety and
Health Issues in Integrated Poultry Production Facility has been used. The
survey form has been distributed to employees and filled ones collected between
April-June 2016. The ethical board permission has been acquired. The
complementary findings which are categorical variables have been presented by
number, percentage, as statistical analysis and the constant variables have
been presented by average ± standard deviance and median (the biggest and the
smallest). For comparison of categorical variables, Pearson Ki-Kare test and
Yates Edited Ki-Kare test have been used and for variables of measurement Mann
Whitney U Test and Kruskal Wallis test have been used.
59,5
% of the participants are women and 81,9% of them are married, having the
average age of 38,1±7,1. The 43,6% of the studied ones' body mass index is
between 18,5 and 24,9 and 40,8% of them is between 25-29,9. 60,6% of the
employees are graduated from primary school and %21,0 of them is graduated from
high school; and 96,2% happened to be working as blue collar.16,8% of the
participants have chronical diseases and 17,5% of the participants have been
using medicine regularly. It has been stated that economic level of 78,7% of
the workers is average and 10,7% is poor. It has been confirmed that in the last
year, 50,3% of participants had lower back pain, 39,4% of them had neck pain,
37,6% of them had pain in the hands/wrists and 37,5% of participants had
shoulder pain. It has been found that 71,3% of the participants had faced with
risks of slipping, tackling and falling and 84,9% of these people had taken
protective actions. The physical health score of the males was found to be
higher.
The
physical and mental health scores of the patients with chronic diseases and
those who used drugs continuously were detected to be lower. Those who worked
in a noisy environment and those who were exposed to dust in the work
environment had lower physical health scores. The physical and mental health
scores of the employees, who worked in the places where preventive measures
were taken if there was a risk of slipping, hanging and falling in the work
environment and where protective measures were taken related to lifting,
landing, pushing, pulling, carrying or moving load, were found to be higher. It
was found that the females had more occupational accidents during the last year
and throughout the study period. The people with chronic diseases and those who
used medications continuously were found to have more occupational accidents
during the study period.
In
order to prevent slipping, tackling and falling risks in the work environment,
it has been suggested to constantly cleaning and drying the floors and giving
employees nonslip shoes. In addition, it is suggested employees to paying
attention their postures, doing periodical exercises, avoiding from sudden
moves and conforming to the work conditions ergonomically in order to prevent
musculoskeletal system disorders.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder