Gökçe YILMAZ tarafından hazırlanmış olan " Gıda
İmalat Sanayi Sektöründe Yaşanan Teknolojik Gelişmelerin İş Sağlığı ve
Güvenliğine Etkileri " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
İş
kazalarının son yıllardaki artışı, bu konuya ilgiyi artırmış, oluşan hassasiyet
ve önlemler bu konudaki çalışmalara hız kazandırmıştır. İş kazası denilince
akla gelen sektörler madencilik ve inşaattır. Gıda imalat sektörü neredeyse
tehlikesiz gibi görünen, oluşan kazaların, yaşanan olayların çok da ciddiye
alınmadığı, tehlike sınıfları tebliğinde bile az ve orta tehlikeli grupta yer
alan bir sektördür. Gıda imalatı, en fazla işyerine sahip sektörler arasında
bulunmaktadır ve 2014 yılında en çok iş kazası yaşanan beşinci sektördür. Yine
2014 yılında toplam 30 sigortalı bu kazalar sebebiyle hayatını kaybetmiştir.
Son beş yılın ortalaması ise 28,6 kişidir. Gelişen ve değişen teknolojiye
rağmen kazaların oluşumunun önüne geçilememiştir. Bu çalışmada gıda sektöründe
yaşanan iş kazaları incelenmiş, gıda sektörünün gelişimine göre
değerlendirilmiştir. Çalışmada, sektörün sahip olduğu riskler bakımından önemli
olduğu düşünülmüş ve en fazla iş kazası görülen et ve et ürünleri imalatı
sanayi, detaylarıyla yer bulmuştur. Çalışmanın amacı; gelişen teknolojiye
rağmen işçi sayısı azalsa dahi, kazalarda azalma sağlanamaması, hatta makinelerin
kaza boyutlarını daha ciddi durumlara taşıyor olduğuna dikkat çekmektir. Burada
iki sebep öne çıkmaktadır, teknolojinin işletmelere getirdiği yüksek
maliyetlerin karşılanamaması ve bunun eski makinelerin kullanımının
yaygınlaştırması, ikincisi ise teknolojinin yanında, iş güvenliğine ve makine
eğitimlerine yeteri kadar önem verilmemesi. Örnek olarak seçilen bir et
işletmesi incelenmiş, buradaki makineler ve kullanımlarına dair görüşler bir
risk analizi şeklinde sunulmuştur. Eski ve yeni jenerasyon teknolojilerin
yarattıkları farklar gösterilmiştir. Kullanılan en temel ekipmanların son
jenerasyonlarının oldukça güvenli hale geldiği görülmüştür. Güvenliği yetersiz
durumlarda ise kişisel koruyucu donanımlarla bunun mümkün olduğu açıklanmıştır.
ABSTRACT:
Work
accidents increased in recent years, has increased the interest in this matter,
and the resulting sensitivity measures have been accelerating efforts in this
regard. When mentioning work accidents, what comes to mind are the mining and
construction sectors. Food manufacturing has more work places in industry and
has the fifth most work-related accidents occurred in 2014. Again in 2014 a
total of 30 workers died due to the occupational accidents. The average death
ratio of accidents over the last five years is 28.6 people. In spite of
changing and developing technology, accidents cannot be prevented. Occupational
accidents that occurred in the food production industry were examined in this
study are evaluated according to the development of the food industry. Due to
the risk the meat and meat manufacturing sector bears it is accepted to be
important and as the withholder of the highest accident ratio of accidents is
meat and meat manufacturing sector, this specific sector has taken a detailed
place in the study. Purpose of the study, despite the development of new
technologies even decreased number of workers, failed to achieve a reduction in
amount of accidents, it brings attention to more serious conditions that are
caused by machines and machine replacements. Two important reasons given are,
the sector was unable to cover the high costs technology bring to the companies
which leads to the pervasive usage of older machines and secondly, in addition
to the inner develop of technology in companies, work security and manual
training of machines are not valued enough. A selected sample from a meat
manufacturing factory is examined and the views on the machines and their use
are presented here in the form of a risk analysis. The differences that are
made by the use of old and new generation technology has been shown. The latest
generation of the most basic equipment developed was found to be safe in order
for companies to use. If safety is found to be inadequate for working
conditions, with personal protective equipment it is stated that it is possible
to maintain safety.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder