Şeyda KANAT tarafından hazırlanmış olan " Gıda
Üretim Sistemlerinin İş Sağlığı Ve Güvenliği Açısından İncelenmesi Ve Önleyici Tedbirlere
Yönelik Risk Analizlerinin Yapılması " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
İş
kazaları ve meslek hastalıkları ülkemizde ve dünyada büyük kayıplara neden
olmaktadır. Yaşanan kazaların ve hastalıkların ölüm, sakatlanma, ağır
yaralanma, iş göremezlik gibi sonuçları nedeniyle ülkemiz ağır bedeller
ödemektedir. İş sağlığı ve güvenliği, bir işletmede insan, can ve mal
kayıplarını ve hastalıkları önlemeyi, bunlarla ilgili karşılaşılabilecek
riskleri minimuma indirmeyi hedeflemiştir. İş sağlığı ve güvenliğinin temel
amacı, önce çalışanı korumaktır. 'Önlemek ödemekten ucuz ve insancıldır' ilkesi
ile hareket eden iş sağlığı ve güvenliği, yeni asrın en önemli ve en dinamik
sistemlerinden biridir. 30.06.2012 tarihinde yayımlanan 6331 sayılı iş sağlığı
ve güvenliği kanunu ile tüm sektörler için büyük adımlar atılmaya başlanmıştır.
Gıda ürünleri imalatı sektörü, dünya genelinde hızla büyüyen bir sektör olması
sebebiyle bu alanda çalışma yapılmaya karar verilmiştir.
Bu
çalışmada, Gıda ürünleri imalatı sektörü, iş sağlığı ve güvenliği açısından
incelenmiştir. Örnek bir etüt çalışması olması amacıyla Malatya' da bulunan
endüstriyel pekmez üretimi yapan bir tesis seçilmiş ve tesis içerisindeki tüm
alanlar gözlemlenerek bir risk değerlendirmesi yapılmıştır. İki farklı yöntem
kullanılarak iki adet risk değerlendirmesi hazırlanmış ve bu iki yöntemin
verimliliği birbiri ile kıyaslanmıştır.
Sonuç
bölümünde, daha verimli olduğuna karar verilen risk değerlendirmesi yöntemi baz
alınarak, risk analizi tablosunda belirtilen tehlikelerin değerlendirmesi
yapılmıştır. Belirlenen tehlike kaynaklarından, giderilmesi için verilen temin
süresi içerisinde önlem alınmamış olanlar belirtilmiştir. Ayrıca, Önleyici
tedbirlerden bu bölümde detaylı olarak bahsedilmiştir. Ek olarak, sektör genelinde
karşılaşılan diğer problemlere de değinilmiştir. Değerlendirilen sonuçlar ile
işletmede can güvenliğinin sağlanması, maddi kayıpların, iş kazalarının, meslek
hastalıklarının önlenmesine ve hatta ortadan kaldırılmasına yönelik pro-aktif
adımlar atılmasına imkân sağlanmıştır.
ABSTRACT:
Occupational
accidents and occupational diseases cause huge losses in our country and in the
world. Death, injury, serious injury, incapacity to work are results of
occupational accidents and diseases and our country is to pay a heavy price
because of these. Occupational health and safety system is aimed to ensure the
health and safety of human life, to loss of life and property and prevention of
illness and to reduce potential risks related at these problems in a company.
The main goal is to protect employees first. This system acting with the
principle of 'prevention is cheaper than paying and more humanist' is one of
the most important and dynamic systems in new century. It is started issued on
occupational health and safety laws to take big steps for all sectors It is
started to take big steps for all sectors with the law of occupational health
and safety whose number is 6331 and effective date is 30.06.2012. It has
decided to work in food products manufacturing sector due to the rapidly
growing sector worldwide
In
this study, the occupational health and safety assesment in the food industry
was carried out. On the purpose of a correct case study, it was selected
industrial molasses production facility located in Malatya and it was made risk
assesment by observing all fields of this facility. Particularly, two risk
assessments were prepared using two different methods and these methods were
compared with each other in order to find more producvtive one.
In
conclusion part, the hazards were evaluated according to productive risk
assesment. The unreformed hazards sources was indicated owing to unrepair in
guarantee period by given the specialists. Besides, preventive measures were
reported detaily in this part. In addition, the other problems were mentioned generally
in this sector. With evaluated the results, ensuring the safety of life, the
prevention of financial losses, work accidents and occupational diseases and
eliminate the possibility of pro-active steps towards elimination has been
achieved in the company.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder