Selçuk UYUMSAL tarafından hazırlanmış olan " Ege Bölgesinde Faaliyet Gösteren Deniz Balıkları Kuluçkahanelerinde Çalışanların İş Güvenliği Kapsamındaki Mesleki Risk Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi " konulu İş Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
Bu
tez kapsamında, Ege Bölgesinde faaliyet gösteren deniz balıkları
kuluçkahanelerinde çalışan personele iş güvenliği konuları ile alakalı anket
çalışması uygulanmıştır. Bu kapsamda, kuluçkahane çalışanlarının iş güvenliği
içerisinde mesleki risk bilgileri ve iş sağlığı ve güvenliği konularına bakış
açıları incelenmiştir. Ayrıca çalışanların iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki
bilgilere ulaşabilme becerisi, mesleki riskleri ve meslek hastalıkları ile
ilgili farkındalıkları, çalışma ortamında bulunan risklere karşı genel tutumları
ve iş yeri ile alakalı sahip oldukları psikolojik olguların belirlenmesi
amaçlanmıştır. Anket çalışması sektörün üretiminin yaklaşık %85'ini kapsayan 5
farklı deniz balıkları kuluçkahanesinde 226 sektör çalışanı ile gönüllülük
esasına dayalı olarak yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır.
Çalışanlara sosyodemografik, iş güvenliği ve meslek bilinci açısından farklı içerikte anket çalışması uygulanmıştır. Elde edilen bulgular içerisinde çalışanların deneyimledikleri sağlık sorunlarının benzer olması, iş güvenliğinin önemli olduğunu düşünmelerine rağmen konuyu özümseyememeleri, içinde bulundukları iş sektöründen genel olarak memnun oldukları halde ücret dengesini yetersiz buldukları gibi konular ön plana çıkmaktadır.
Çalışanlara sosyodemografik, iş güvenliği ve meslek bilinci açısından farklı içerikte anket çalışması uygulanmıştır. Elde edilen bulgular içerisinde çalışanların deneyimledikleri sağlık sorunlarının benzer olması, iş güvenliğinin önemli olduğunu düşünmelerine rağmen konuyu özümseyememeleri, içinde bulundukları iş sektöründen genel olarak memnun oldukları halde ücret dengesini yetersiz buldukları gibi konular ön plana çıkmaktadır.
ABSTRACT:
In
present study, questionary related with occupational safety, was applied for
workers of marine fish hatchery where operates in Aegean region at Turkey.
Within this context, hatchery workers' occupational risk perception and
viewpoint of occupational health and safety were studied under term of
occupational safety. Furthermore, employee's ability of reaching knowledge
which is about occupational health and safety, awareness on occupational risks
and diseases, general attitudes upon risks existing in work place and
psychological conditions related with work were purposed of identification.
Questionary study was applied 226 hatchery workers in face to face meeting
under term of volunteering at 5 different marine fish hatchery facilities which
produce approximately 85% of total production in Turkey.
Questionary
study including different topics about demographical, occupational safety and
perception was demanded the employees to answer. In the obtained findings, some
points which are similar health issues are experienced by workers and employees
cannot internalize occupational safety in spite of they think it is important
topic and also they think balance of the fee is not enough although they are
content with their current job, come into prominence.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder