27 Nisan 2020 Pazartesi

Ege Bölgesinde Faaliyet Gösteren Deniz Balıkları Kuluçkahanelerinde Çalışanların İş Güvenliği Kapsamındaki Mesleki Risk Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi

Selçuk UYUMSAL tarafından hazırlanmış olan " Ege Bölgesinde Faaliyet Gösteren Deniz Balıkları Kuluçkahanelerinde Çalışanların İş Güvenliği Kapsamındaki Mesleki Risk Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi  " konulu İş Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.


ÖZET:


Bu tez kapsamında, Ege Bölgesinde faaliyet gösteren deniz balıkları kuluçkahanelerinde çalışan personele iş güvenliği konuları ile alakalı anket çalışması uygulanmıştır. Bu kapsamda, kuluçkahane çalışanlarının iş güvenliği içerisinde mesleki risk bilgileri ve iş sağlığı ve güvenliği konularına bakış açıları incelenmiştir. Ayrıca çalışanların iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki bilgilere ulaşabilme becerisi, mesleki riskleri ve meslek hastalıkları ile ilgili farkındalıkları, çalışma ortamında bulunan risklere karşı genel tutumları ve iş yeri ile alakalı sahip oldukları psikolojik olguların belirlenmesi amaçlanmıştır. Anket çalışması sektörün üretiminin yaklaşık %85'ini kapsayan 5 farklı deniz balıkları kuluçkahanesinde 226 sektör çalışanı ile gönüllülük esasına dayalı olarak yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır.
Çalışanlara sosyodemografik, iş güvenliği ve meslek bilinci açısından farklı içerikte anket çalışması uygulanmıştır. Elde edilen bulgular içerisinde çalışanların deneyimledikleri sağlık sorunlarının benzer olması, iş güvenliğinin önemli olduğunu düşünmelerine rağmen konuyu özümseyememeleri, içinde bulundukları iş sektöründen genel olarak memnun oldukları halde ücret dengesini yetersiz buldukları gibi konular ön plana çıkmaktadır.


ABSTRACT:

In present study, questionary related with occupational safety, was applied for workers of marine fish hatchery where operates in Aegean region at Turkey. Within this context, hatchery workers' occupational risk perception and viewpoint of occupational health and safety were studied under term of occupational safety. Furthermore, employee's ability of reaching knowledge which is about occupational health and safety, awareness on occupational risks and diseases, general attitudes upon risks existing in work place and psychological conditions related with work were purposed of identification. Questionary study was applied 226 hatchery workers in face to face meeting under term of volunteering at 5 different marine fish hatchery facilities which produce approximately 85% of total production in Turkey.
Questionary study including different topics about demographical, occupational safety and perception was demanded the employees to answer. In the obtained findings, some points which are similar health issues are experienced by workers and employees cannot internalize occupational safety in spite of they think it is important topic and also they think balance of the fee is not enough although they are content with their current job, come into prominence.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder