Tuğba Özge MUSAOĞLU tarafından hazırlanmış olan " Et
İşletmeleri Çalışanlarının Etler ile Bulaşan Parazit Enfeksiyonlarına Karşı
Risklerinin Belirlenmesi " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
Kırmızı
et, içerdiği yüksek hayvansal proteinlere ilave vitaminler, mineraller ve diğer
besleyici maddelerle insan beslenmesinde oldukça önem arz etmektedir. Nüfusun
artışı, sanayileşme, göçler gibi faktörlerle gıda endüstrisi gelişmekte ve her
geçen gün tesis sayılarının arttığı görülmektedir. Güvenli gıdanın önemi kadar
bu tesislerde çalışanların tam iyilik hallerinin sürdürülmesi için çalışmalarda
hızlanmaktadır. Bu çalışma ile et ve et üretim tesislerinde çalışanların
fazlaca maruz kaldıkları biyolojik etkenlere maruziyetlerinin araştırılması ve
bu biyolojik etkenlere dair korunma politikalarının düzenlenerek bu
hastalıkların halk sağlığı problemi olmasının engellenmesi amaçlanmıştır.
Çalışmamızda
ülkemizin Akdeniz Bölgesi'nde Adana ilinde, Ege Bölgesi'nde Muğla ilinde ve
Karadeniz Bölgesi'nde ise Trabzon ilinde bulunan mezbahalarda çalışan 50
çalışandan tam kan örnekleri ve bu mezbahalarda kesilen 45 farklı hayvandan et
örneği alınarak bu örnekler Real-Time PCR ve ELISA Yöntemi ile çalışılmıştır.
Ayrıca çalışanların biyolojik risk etmenlerine dair bilgi ve algı düzeylerinin
ölçülmesi için yüz yüze görüşme tekniği ile anket uygulanmıştır.
Adana
ilindeki 16 çalışanın 2'sinde (%12,5) Ekinokokkoz, 1'inde (%6,3) Toksoplazmoz,
Muğla ilindeki mezbahada çalışan 21 çalışandan 2'sinde (%9,5) Teniyoz, Trabzon
ilindeki 13 mezbaha çalışanından 1'inde (%7,6) Ekinokokkoz, 2'sinde (%15,4)
Teniyoz seropozitifliği bulunmuştur. Adana'daki mezbahadan alınan 15 farklı et
ve diğer hayvansal ürünlerinde (karaciğer) 1'inde (%6,6) Echinococcus spp.,
1'inde (%6,6) Toxoplasma spp., Muğla ilinden alınan et örneklerinin birinde (%6,6)
Taenia spp. saptanırken, Trabzon ilinden alınan et örneklerinin 1'inde (%6.6)
Taenia spp. pozitif bulundu.
Yapılan
çalışma ile mezbahalarda çalışanların biyolojik etmenlerden grup 2 ve grup 3'te
yer alan parazitlere maruz kaldıkları ve çalışanlara uygulanan ankette
biyolojik risklere karşı bilgi ve algı düzeylerinin düşük olduğu görülmüştür.
Bu durumun yalnızca iş sağlığı ve güvenliği problemi olarak değil halk sağlığı
problemi olarak da değerlendirilmesi gerektiğini ortaya konulmuştur.
ABSTRACT:
Red
meat is essential to the human diet with vitamins, minerals, and other
nutrients added to the high quantity of proteins it contains. Due to factors
such as population growth, industrialization, and migration, the food industry
is developing, and the number of facilities is increasing day by day. Alongside
the importance of safe food, efforts to maintain the full well-being of
employees in these facilities are accelerating. This study aims to investigate
the exposures by biological factors of these workers who are working in meat
production facilities and preventing these diseases from becoming a public
health problem by regulating protection policies at the facilities.
In
our study, 50 blood samples which are obtained from the employees working in
slaughterhouses located in Adana in Mediterranean Region of Turkey, Muğla in
Aegean Region and Trabzon in Black Sea Region and 45 meat samples from
different animals in these slaughterhouses were tested by using Real-Time PCR and
ELISA techniques. In addition, a survey was done during a face-to-face
interview to measure the knowledge and perception levels of employees about
biological risk factors.
Of
the 16 employees in Adana, 2 (12.5%) had Echinococcisis, 1 (6.3%) had Toxoplasmosis
1 (9.5%) of the 21 workers in the slaughterhouse in Muğla had Taeniasis, Of the
13 slaughterhouse workers in Trabzon, 1 (7.6%) had Echinococcisis, and 2
(15.4%) had Taeniasis seropositive. Echinococcus spp. was detected in 1 (%6.6)
and Toxoplasma spp. was detected in 1 (6.6%) of the fifteen different meat
samples taken from the slaughterhouse in Adana; Taenia spp. was detected in 1
(6.6%) of the samples from Muğla while Taenia spp. test was found positive on
1(6.6%) meat samples were taken from Trabzon.
In
this study, it was observed that the workers in slaughterhouses were exposed to
the parasites from biological factors of group 2 and group 3, and the level of
knowledge and perception about biological risks was low in the survey made
among the employees. This situation should be evaluated not only as an
occupational health and safety problem but also as a public health problem.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder