Seçil Coşkun ÖZKUL tarafından hazırlanmış olan " Zeytin Hasadı Mekanizasyonunda Gürültü Düzeylerinin Belirlenmesi " konulu İş Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
Makinalı
zeytin hasadı faaliyetlerinde operatörler ve diğer çalışanlar, iş sağlığı ve
güvenliği bakımından çeşitli tehlikelere maruz kalarak çalışmaktadırlar.
Çalışanların sağlık ve güvenliğini olumsuz olarak etkileme potansiyeli bulunan
tehlikelerden birisi de gürültüdür. Bu çalışmada, zeytin hasat makinalarının
oluşturduğu eşdeğer ses basınç düzeylerinin ve çalışanların günlük kişisel
gürültü maruziyet seviyelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, Balıkesir
ve Çanakkale illerinde bulunan zeytinliklerde kullanılan; elde taşınır tip,
kendi yürür ve traktör tahrikli zeytin hasat makinaları üzerinde Kasım ve
Aralık aylarında yürütülmüştür. Ölçümlerde, uluslararası standartlara uygun IEC
61672-1:2002'ye uygun Tip 2 sınıfında gürültü ölçer kullanılmıştır. TS EN ISO
9612 standardı dikkate alınarak, operatör ve diğer çalışanların kulak
seviyelerinde A ağırlıklı ses basınç düzeyi dB(A) değerleri ölçülmüş ve eşdeğer
ses basınç düzeyleri ile kişisel gürültü maruziyet seviyeleri belirlenmiştir.
Operatör kulak seviyesinde eş değer ses basınç düzeyleri ile günlük maruziyet
seviyelerinin; sırasıyla 74 88 dB(A) ve 66-82 dB(A) aralıklarında olduğu tespit
edilmiştir. Diğer çalışanlar için bu değerler; sırasıyla 71-81 dB(A) ve 65-75
dB(A) aralıklarındadır. Yürütülen hasat işlemlerinde, günlük çalışma süresi
içerisinde operatörler, diğer çalışanlara göre daha yüksek seviyelerde
gürültüye maruz kalmaktadırlar. Çalışmada elde edilen sonuçlar ve gürültü
yönetmeliği dikkate alınarak, makinalı zeytin hasadı faaliyetlerinde gürültünün
operatörler ve diğer çalışanlar üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir.
Çalışanların gürültünün fiziksel, fizyolojik ve psikolojik etkilerinden
korunmaları ve çalışma verimlerinin artırılması için öneriler sunulmuştur.
ABSTRACT:
In
the olive harvesting operations, the operators and other employees work under
various hazards in terms of occupational health and safety. Noise is one of the
hazards that have the potential to adversely affect the health and safety of
employees In this study, it was aimed to determine the equivalent sound
pressure levels of olive harvesters and the personal noise exposure levels of
the employees. The study was carried out on hand-held type, self-propelled and
tractor driven olive harvesting machines used in olive groves in Balıkesir and
Çanakkale provinces in November and December. In order to measure the sound
pressure levels, Testo 816-1 type 2 class according to IEC 61672-1: 2002 was
used. Considering the TS EN ISO 9612 standard, the A-weighted sound pressure
level dB (A) values were measured at the ear levels of the operator and other
employees, and equivalent noise pressure levels and personal noise exposure
levels were calculated. At the operator ear level, equivalent sound pressure
levels and daily personal exposure levels were found to be between 74-88 dB(A)
and 66-82 dB(A) respectively. These values for other employees; 71 81 dB(A) and
65-75 dB(A) respectively. In the harvesting operations, it was found that the
operators were exposed to higher levels of noise compared to the other
employees during the 8-hour daily working period. In the study, the effects of
noise on operators and other workers were evaluated by considering the obtained
results and noise regulation. Suggestions were made to protect employees from
the physical, physiological and psychological effects of noise and to increase
their working efficiency.
Dosya Linki: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=npGs9H39x7G6401x51yqpJxFyilG97SOWWsmoFrWptcQEWGmIs78NApbyfZ-_JcI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder