27 Nisan 2020 Pazartesi

Zeytin Hasadı Mekanizasyonunda Gürültü Düzeylerinin Belirlenmesi

Seçil Coşkun ÖZKUL tarafından hazırlanmış olan " Zeytin Hasadı Mekanizasyonunda Gürültü Düzeylerinin Belirlenmesi " konulu İş Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.


ÖZET:


Makinalı zeytin hasadı faaliyetlerinde operatörler ve diğer çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği bakımından çeşitli tehlikelere maruz kalarak çalışmaktadırlar. Çalışanların sağlık ve güvenliğini olumsuz olarak etkileme potansiyeli bulunan tehlikelerden birisi de gürültüdür. Bu çalışmada, zeytin hasat makinalarının oluşturduğu eşdeğer ses basınç düzeylerinin ve çalışanların günlük kişisel gürültü maruziyet seviyelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, Balıkesir ve Çanakkale illerinde bulunan zeytinliklerde kullanılan; elde taşınır tip, kendi yürür ve traktör tahrikli zeytin hasat makinaları üzerinde Kasım ve Aralık aylarında yürütülmüştür. Ölçümlerde, uluslararası standartlara uygun IEC 61672-1:2002'ye uygun Tip 2 sınıfında gürültü ölçer kullanılmıştır. TS EN ISO 9612 standardı dikkate alınarak, operatör ve diğer çalışanların kulak seviyelerinde A ağırlıklı ses basınç düzeyi dB(A) değerleri ölçülmüş ve eşdeğer ses basınç düzeyleri ile kişisel gürültü maruziyet seviyeleri belirlenmiştir. Operatör kulak seviyesinde eş değer ses basınç düzeyleri ile günlük maruziyet seviyelerinin; sırasıyla 74 88 dB(A) ve 66-82 dB(A) aralıklarında olduğu tespit edilmiştir. Diğer çalışanlar için bu değerler; sırasıyla 71-81 dB(A) ve 65-75 dB(A) aralıklarındadır. Yürütülen hasat işlemlerinde, günlük çalışma süresi içerisinde operatörler, diğer çalışanlara göre daha yüksek seviyelerde gürültüye maruz kalmaktadırlar. Çalışmada elde edilen sonuçlar ve gürültü yönetmeliği dikkate alınarak, makinalı zeytin hasadı faaliyetlerinde gürültünün operatörler ve diğer çalışanlar üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışanların gürültünün fiziksel, fizyolojik ve psikolojik etkilerinden korunmaları ve çalışma verimlerinin artırılması için öneriler sunulmuştur.


ABSTRACT:

In the olive harvesting operations, the operators and other employees work under various hazards in terms of occupational health and safety. Noise is one of the hazards that have the potential to adversely affect the health and safety of employees In this study, it was aimed to determine the equivalent sound pressure levels of olive harvesters and the personal noise exposure levels of the employees. The study was carried out on hand-held type, self-propelled and tractor driven olive harvesting machines used in olive groves in Balıkesir and Çanakkale provinces in November and December. In order to measure the sound pressure levels, Testo 816-1 type 2 class according to IEC 61672-1: 2002 was used. Considering the TS EN ISO 9612 standard, the A-weighted sound pressure level dB (A) values were measured at the ear levels of the operator and other employees, and equivalent noise pressure levels and personal noise exposure levels were calculated. At the operator ear level, equivalent sound pressure levels and daily personal exposure levels were found to be between 74-88 dB(A) and 66-82 dB(A) respectively. These values for other employees; 71 81 dB(A) and 65-75 dB(A) respectively. In the harvesting operations, it was found that the operators were exposed to higher levels of noise compared to the other employees during the 8-hour daily working period. In the study, the effects of noise on operators and other workers were evaluated by considering the obtained results and noise regulation. Suggestions were made to protect employees from the physical, physiological and psychological effects of noise and to increase their working efficiency.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder