Ayşegül ŞAN tarafından hazırlanmış olan " Yiyecek
ve İçecek İşletmelerinde Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları Sistemi:
İstanbul-Tarihi Yarımada’da Sisteme İlişkin Analiz Çalışması " konulu Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
ÖZET:
Gıda
güvenliği, her geçen gün önemi daha çok fark edilen bir konu haline gelmiştir.
Gıda güvenliğini sağlamak için bugüne kadar geliştirilmiş ve uygulanmakta olan
en etkili sistem HACCP sistemidir. HACCP sistemi ülkemizde çoğunlukla
endüstriyel gıda üretimi yapan işletmelerde ve catering sektöründe bilinmekte
ve uygulanmaktadır. Küçük ölçekli yiyecek ve içecek işletmelerinde ise HACCP
sistemi uygulanmamakta ve hatta bilinmemektedir. Bununla birlikte nihai tüketimin
büyük bir yüzdesi mikro ve küçük ölçekli yiyecek ve içecek işletmelerinde gerçekleşmektedir.
Bu nedenle yapılan araştırma, işletmelerin çoğunluğunun mikro ve küçük ölçekli
olduğu İstanbul'daki turistik bölgelerden biri olan tarihi yarımada da gerçekleştirilmiştir.
Turistik bir bölgenin seçilmesindeki amaç ise turistlerin gıda kaynaklı
rahatsızlıklardan daha kolay etkilenebilmeleri ve bu bölgede yaşanabilecek problemlerin
görülme olasılığının daha yüksek olmasıdır. Bu araştırma küçük ölçekli yiyecek
ve içecek işletmelerinin gıda güvenliği ve HACCP sistemi hakkındaki bilgilerini
ortaya çıkarmak için rastgele seçilmiş 108 işletmede gerçekleştirilen anket çalışması
ile yapılmıştır.
ABSTRACT:
Food
safety has become a subject of increasing importance day by day.HACCP is the
most effective system in practice that has been developed so far thatprovides
food safety. In our country, this system is mostly known and applied in
foodindustry and catering services. In small sized businesses, it is neither
being practicednor even known. However, most of the food consumption takes
place in micro andsmall sized businesses. Therefore, the research has been made
in one of thetouristical locations in Historical Peninsula of İstanbul, where
most of the micro andsmall sized businesses are located. The reason for
selecting such a place is due tovulnerability of tourists to diseases caused by
food and so there is a higherprobability of these problems to occur. This
survey is executed to reveal theknowledge of small sized food and beverage
businesses? on food safety and HACCPby the questionaire filled out by 108
randomly chosen businesses.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder