26 Nisan 2020 Pazar

Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları Sistemi: İstanbul-Tarihi Yarımada’da Sisteme İlişkin Analiz Çalışması

Ayşegül ŞAN tarafından hazırlanmış olan " Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları Sistemi: İstanbul-Tarihi Yarımada’da Sisteme İlişkin Analiz Çalışması " konulu Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.


ÖZET:

Gıda güvenliği, her geçen gün önemi daha çok fark edilen bir konu haline gelmiştir. Gıda güvenliğini sağlamak için bugüne kadar geliştirilmiş ve uygulanmakta olan en etkili sistem HACCP sistemidir. HACCP sistemi ülkemizde çoğunlukla endüstriyel gıda üretimi yapan işletmelerde ve catering sektöründe bilinmekte ve uygulanmaktadır. Küçük ölçekli yiyecek ve içecek işletmelerinde ise HACCP sistemi uygulanmamakta ve hatta bilinmemektedir. Bununla birlikte nihai tüketimin büyük bir yüzdesi mikro ve küçük ölçekli yiyecek ve içecek işletmelerinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle yapılan araştırma, işletmelerin çoğunluğunun mikro ve küçük ölçekli olduğu İstanbul'daki turistik bölgelerden biri olan tarihi yarımada da gerçekleştirilmiştir. Turistik bir bölgenin seçilmesindeki amaç ise turistlerin gıda kaynaklı rahatsızlıklardan daha kolay etkilenebilmeleri ve bu bölgede yaşanabilecek problemlerin görülme olasılığının daha yüksek olmasıdır. Bu araştırma küçük ölçekli yiyecek ve içecek işletmelerinin gıda güvenliği ve HACCP sistemi hakkındaki bilgilerini ortaya çıkarmak için rastgele seçilmiş 108 işletmede gerçekleştirilen anket çalışması ile yapılmıştır.


ABSTRACT:

Food safety has become a subject of increasing importance day by day.HACCP is the most effective system in practice that has been developed so far thatprovides food safety. In our country, this system is mostly known and applied in foodindustry and catering services. In small sized businesses, it is neither being practicednor even known. However, most of the food consumption takes place in micro andsmall sized businesses. Therefore, the research has been made in one of thetouristical locations in Historical Peninsula of İstanbul, where most of the micro andsmall sized businesses are located. The reason for selecting such a place is due tovulnerability of tourists to diseases caused by food and so there is a higherprobability of these problems to occur. This survey is executed to reveal theknowledge of small sized food and beverage businesses? on food safety and HACCPby the questionaire filled out by 108 randomly chosen businesses.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder