Barış KUZUCU tarafından hazırlanmış olan " Yemek
Üretim Tesislerinde Kantitatif Yöntemler ile Risk Değerlendirmesi " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
ÖZET:
Bu
tez çalışmasının amacı, yemek üretim tesislerinde kullanılabilecek risk
değerlendirmesi metotlarının karşılaştırılması ve işletmeye en uygun metodun
belirlenmesidir.
Endüstrileşme
ile beraber, ihtiyaçtan dolayı toplu yemek üretimi de hızla artmaktadır.
Çalışma mutfaklarda yaşanabilecek tehlike ve riskleri ortaya koymaktadır.
Mutfak ekipmanlarının kullanılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğine yer
verilmiştir. Özellikle mutfaklarda kazaların büyük kısmının ekipmanların kullanımı
sırasında yaşandığı belirlenmiştir.
Ayrıca
işletmelerde kullanılan kantitatif risk değerlendirme metotlarının sık kullanılanları
da irdelenmiştir. Çalışmada üç farklı risk değerlendirme metodu ile bir yemek
üretim tesisinde, genel bir risk değerlendirmesi yapılmış olup, süreçler
karşılaştırılmıştır. Risk değerlendirmede çıkan sonuca göre, riskin tahammül
edilip, edilemeyeceğine karar verilmektedir. Risk tahammül edilir düzeyde
değilse, yani işletme ve çalışanlar güvende değilse, birtakım sıralı tedbirlerin
alınması gerektiği belirtilmiştir. Bunlar sırasıyla tehlikeleri kaynağında yok
etmek, ikame yöntemi (tehlikeliyi daha az tehlikeli olan il değiştirmek),
mühendislik tedbirleri (havalandırma tecrit vb.), idari tedbirler almak
(eğitimler, işyeri düzeni vb.) ve kişide koruma önlemleri olarak sıralanabilir.
İşletmelerde kişiye yönelik bireysel önlemler son çare olup, toplu koruma
önemleri daha öncelikli uygulanmalıdır.
Sonuç
olarak yemek üretim tesislerinde yapılacak risk değerlendirmeleri ve sonrasında
alınacak tedbirler, işyerlerinde çalışanları tehlikelerden koruyacak, üretim
güvenliğini sağlayacak ve sonuç olarak verimliliği arttıracaktır.
ABSTRACT:
The
aim of this thesis is to compare the risk assessment methods that can be used
in food production facilities and to determine the most suitable method for the
enterprise.
With
industrialization, mass food production is increasing rapidly due to need.
Working reveals the risks and risks that can be experienced in kitchens. What
to pay attention to when using kitchen equipment is given. Especially in
kitchens, most of the accidents were experienced during the use of equipment.
In
addition, the frequently used methods of quantitative risk assessment methods
used in enterprises are examined. In this study, a general risk assessment was
performed in a food production facility with three different risk assessment
methods and the processes were compared. According to the results of the risk
assessment, it is decided whether the risk can be tolerated. If the risk is not
at a tolerable level, that is, if the enterprise and employees are not safe, it
is indicated that some sequential measures need to be taken. individual
measures for businesses are the last resort, and the importance of collective
protection should be prioritized.
As
a result, risk assessments in the food production facilities and the measures
to be taken will protect the employees from the hazards in the workplaces,
ensure the production security and consequently increase the efficiency.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder