25 Nisan 2020 Cumartesi

Kırmızı Et Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Değerlendirilmesi

Tuba MUTLU tarafından hazırlanmış olan " Kırmızı Et Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Değerlendirilmesi " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.



ÖZET:

İş kazaları ve meslek hastalıkları; Türkiye’de ve Dünyada büyük kayıplara neden olmaktadır. Bu tezin amacı; kırmızı et üretim sektöründe, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik tehlikelerin tanımlanması, risklerin belirlenerek analiz edilmesi, sonuçların değerlendirilmesi ve bu sonuçlar çerçevesinde kontrol önlemlerinin belirlenmesi için önerilerin sunulmasıdır.
Bu tez çalışmasında, kırmızı et sektöründe yaygın olarak kullanılan 5x5 L Tipi Matris Risk Değerlendirme Yöntemi açıklanmış ve bu yöntem bir işletmede uygulanmıştır.
Yapılan risk değerlendirmesi sonucunda toplam 260 adet risk derecesi tespit edilmiştir. Risklerin 61 adeti (%23) Kabul Edilemez Risk, 179 adeti (%69) Dikkate Değer Risk ve 20 adeti (%8) Kabul Edilebilir Risktir.
Kırmızı et işleme tesislerinde birçok ciddi sağlık ve güvenlik tehlikeleri vardır. İş sağlığı ve güvenliği çalışmaları iş kazaları ve meslek hastalıklarından çalışanları korur, daha sağlıklı bir çalışma ortamı sağlar, iş verimini artırır ve işletme güvenliğini sağlar.


ABSTRACT:

Occupational accidents and occupational diseases cause huge losses in our country and in the world. The aim of this thesis is to make a suggestion for define hazards, to identify and analyze the risks, to assess the results and to determine the control measures with respect to the results for the red meat ındustry.
In this thesis study, 5x5 L-type Matrix Risk Assessment Method which is widely used on Red meat ındustry was reveald and applied on a plant. .
The results of risk assessment reveal that there were 260 total risk in the plant under investigation. Among these risks, 61 of them were Generally Unacceptable Risk (23 %), 179 of them were ALARP (As Low as Reasonably Practicable) (69 %), and 20 of them were Generally Acceptable Risk (8 %).
There ara many serious safety and health hazards in red meat ındustry. Health and safety are protect workers from occupational accidents and disease, provide a healthier work environment , increase business efficiency and provide securty.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder