Tuba MUTLU tarafından hazırlanmış olan " Kırmızı
Et Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Değerlendirilmesi " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
ÖZET:
İş
kazaları ve meslek hastalıkları; Türkiye’de ve Dünyada büyük kayıplara neden
olmaktadır. Bu tezin amacı; kırmızı et üretim sektöründe, iş sağlığı ve
güvenliğine yönelik tehlikelerin tanımlanması, risklerin belirlenerek analiz
edilmesi, sonuçların değerlendirilmesi ve bu sonuçlar çerçevesinde kontrol
önlemlerinin belirlenmesi için önerilerin sunulmasıdır.
Bu
tez çalışmasında, kırmızı et sektöründe yaygın olarak kullanılan 5x5 L Tipi
Matris Risk Değerlendirme Yöntemi açıklanmış ve bu yöntem bir işletmede uygulanmıştır.
Yapılan
risk değerlendirmesi sonucunda toplam 260 adet risk derecesi tespit edilmiştir.
Risklerin 61 adeti (%23) Kabul Edilemez Risk, 179 adeti (%69) Dikkate Değer
Risk ve 20 adeti (%8) Kabul Edilebilir Risktir.
Kırmızı
et işleme tesislerinde birçok ciddi sağlık ve güvenlik tehlikeleri vardır. İş
sağlığı ve güvenliği çalışmaları iş kazaları ve meslek hastalıklarından
çalışanları korur, daha sağlıklı bir çalışma ortamı sağlar, iş verimini artırır
ve işletme güvenliğini sağlar.
ABSTRACT:
Occupational
accidents and occupational diseases cause huge losses in our country and in the
world. The aim of this thesis is to make a suggestion for define hazards, to
identify and analyze the risks, to assess the results and to determine the
control measures with respect to the results for the red meat ındustry.
In
this thesis study, 5x5 L-type Matrix Risk Assessment Method which is widely
used on Red meat ındustry was reveald and applied on a plant. .
The
results of risk assessment reveal that there were 260 total risk in the plant
under investigation. Among these risks, 61 of them were Generally Unacceptable
Risk (23 %), 179 of them were ALARP (As Low as Reasonably Practicable) (69 %),
and 20 of them were Generally Acceptable Risk (8 %).
There
ara many serious safety and health hazards in red meat ındustry. Health and
safety are protect workers from occupational accidents and disease, provide a
healthier work environment , increase business efficiency and provide securty.
Dosya Linki: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=DPTyuy3wRPq_qvCPSqUB6zyO2DoZ-rA6pcY3E1zr1cY2JjOmmLRRjpwBFNkx44w2
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder