Özlem DİNÇER tarafından hazırlanmış olan " Restaurant
Sektöründe Yaşanan İş Kazalarını Önlemede İş Sağlığı ve Güvenliğinin Önemi Ve
Risk Analizlerinin Yapılması " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
ÖZET:
İş
sağlığı ve güvenliği alanında yapılan araştırmalar, restaurant işletmelerinde
çok sayıda iş kazası yaşandığını ve bu iş kazalarının büyük çoğunluğunun zaman
kayıplı kazalardan oluştuğunu göstermektedir. İş sağlığı ve güvenliğine
yeterince önem verilmemesi, toplumun genelinde iş güvenliği bilincinin
bulunmaması, "kaç yıldır bu işi yapıyorum bir şey olmadı" düşüncesi
ve eğitim/bilgi eksikliği iş kazalarının ana sebeplerinin başında gelmektedir.
2014
SGK verilerine bakıldığında lokanta ve seyyar yemek hizmeti faaliyetlerinde
6099 kişinin iş kazası geçirdiği, bu kazalar sonucu yaşanan iş günü kaybının
ise 31702 olduğu görülmektedir. Bu veriler ekonomik faaliyet sınıflamasına
(NACE) göre az tehlikeli ve tehlikeli grupta yer alan restaurant sektöründe iş
güvenliği uygulamalarının ciddi bir şekilde ele alınması ve devlet tarafından
gerekli denetimlerin yapılması gerekliliğini bir kez daha gözler önüne
sermektedir. Bu tez çalışması 120 işletmesi bulunan bir restaurant zincirinde
2015 yılı içerisindeki iş kazası kayıtları ele alınarak yapılmıştır. Meydana
gelen iş kazaları, kaza tipleri, bu kazaların nedenleri ve kazaları önlemek
için alınması gereken aksiyonlar, iş kazası ve ramak kalaların araştırılmasının
önemi üzerinde durulmuş, örnek kaza araştırmaları yapılmıştır. Ayrıca
restaurant sektöründeki olması gereken iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları
detaylı olarak ele alınmış, işyerindeki tehlike ve riskler belirlenerek
bunların önlenmesine yönelik risk analizi çalışmaları yapılmıştır.
Bu
tez çalışmanın amacı; çalışmaya konu olan restaurant zincirinde yıl içerisinde
meydana gelen toplam kaza sayısı ve kazalarda kaybedilen gün sayısının aylara
göre dağılımı, kazalarda en çok hangi vücut bölgelerinin yaralandığı, hangi
görevlerdeki çalışanların daha fazla kazaya maruz kaldığı, kazaların
restaurantların en çok hangi bölümlerinde meydana geldiği, restaurant sektörüne
yönelik olarak belirlenen kaza tiplerine göre kaza sayısı ve bu kazalardaki gün
kayıplarının belirlenmesi, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin gerektiği gibi
uygulanması durumunda sektörde yaşanan iş kazalarında büyük oranda azalma
olacağı, bu tedbirlerden ortam bazlı olanların uygulanabilirliğinin daha yüksek
oranda iken bireye yönelik olanların uygulanabilirliğinin daha güç olduğu
konularına dikkat çekmek ve sektörde risk analizi çalışmalarına örnek teşkil
etmektir.
ABSTRACT:
Surveys
which have been done for occupational health and safety sector show to occur
the occupational accidents excessively and leading the wast of times in
restaurant estabilishments.
In
large part of society, one of the most important reasons of this situation is
not to pay attention sufficiently, not to be have awareness of occupational
safety, a lack of training/knowladge and thinking of "nothing happened
although working until now". According to Social Security Institution,
number of employees who spent in a work accident is 6099; number of lost
working days is 31702. These datas are to prove which need to be dwell on
seriously applied ocupational health and safety practices in dangerous and less
dangerous restaurant sectors that described by "General Standarts of
Economic Activities". However, it is necessity to be increased amount of
audits for the purpose of checking the sector by government. This study was to
be conducted for a restaurant chain consist of 120 establishments by analyzing
the archives of accidents. It is to emphasize for this thesis belowing points;
type of accidents, reasons, preventions, importance of researching "near
miss" and happened accidents, representative resarching accident. Also to
be pointed out in detail the occupational health and safety applications which
need to exist in restaurants and it is to be done the risk analyze studies with
the aim of prevention hazards.
The
aim of this study; monthly distrubitons on total amount of happened accidents
and lost working days in a year, wounding of which parts of body, the
possibilty to have accidents of employees concerning distributions of duty
varieties, happening the accidents in which section of restaurants, to be
determined the amount of accidents and missed days of them in accordance with
accident types, dropping substiantially the incidence of accidents if rules and
good practices keep and pointing out to applicability of the preventions based
on infrastructural is easier than practices which intended for employees and to
be a model about risk assessment analyzing in restaurant sector.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder